Türkiye’nin Savunma Sanayisi Konusundaki Gelişmeler Üzerine Yunanistan’ın Endişeleri Artıyor
Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’de yer alan habere göre, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin savunma sanayisindeki hızlı gelişmelere dikkat çekerek, bu durum karşısında endişelerini dile getirdi. Bakan Dendias, Türkiye’yi “sürekli güçlenen ve oldukça iddialı bir komşu” olarak tanımlayarak, Yunanistan’ın savunma sanayisine daha fazla yatırım yapması gerektiğini vurguladı.
Parlamentoda yaptığı konuşmada vekillere seslenen Dendias, “Sayın meslektaşlarım, size derin bir endişemi ifade ediyorum” diyerek şunları söyledi:
“Bir an önce harekete geçmeliyiz, yarın değil dün olmak üzere, sürekli güçlenen ve iddialı bir komşuya karşı önlemler almamız gerekiyor. Yaklaşık 10 yıl önce böyle bir tehdit söz konusu değildi ancak şu anda karşı karşıya olduğumuz tehdit büyük ve giderek artıyor.”
Dendias, Ege İçin Önemli İtiraflarda Bulundu
Dendias, Atina hükümetinin Ege’deki adaları eş zamanlı koruyamayacağı endişesiyle geliştirdiği “Ajanda 2030” stratejisine destek verdi. Türkiye’nin hızla yükselen askeri gücü ve bölgedeki etkisinin artmasıyla Yunanistan’ın “Ajanda 2030” adını verdiği kapsamlı savunma reform programını hayata geçirmek zorunda kaldığı belirtildi. Bu reformlarla birlikte, donanma ve hava kuvvetlerindeki er alımının tamamen durdurulacağı, askerliğin ise sadece kara kuvvetlerine odaklanacağı ifade edildi.
Planlar arasında, Yunanistan’ın dört yeni Yüksek Askeri Komutanlık kuracağı da açıklandı. Orta Yunanistan, Mora ve Teselya (ASDYS), Epir-Makedonya (ASDIM), Trakya (ASDITH) ve Ege-Doğu Akdeniz (ASDAM) komutanlıklarının oluşturulacağı belirtildi.