Tehlikesiz işlerde yıpranmaya kısıtlama

SGK, Yıpranma Payı Kapsamındaki Meslek Kodlarını Kısıtlıyor

SGK, tehlikeli işler kapsamına girmeyen aşçı, çaycı, danışman, sekreter gibi işlerin erken emekliliğe olanak sağlayan “yıpranma payı” uygulamasında kısıtlamaya gidiyor. Bu kapsamda yapılan incelemeler sonucunda, işin risklerine maruz kalmayan meslek kodlarının bildirildiği tespit edildi.

Özellikle aşçı, bekçi, çaycı, danışman, hizmetli ve sekreter gibi mesleklerin artık yıpranma payı kapsamında olmayacağı belirlendi. SGK, bu durumu düzeltmek ve yanlış bildirimleri engellemek amacıyla harekete geçiyor.

Nisan 2025 döneminden itibaren geçerli olacak tedbire göre, kısıtlanan meslek kodları için hizmet bildirimleri engellenecek ve işverenlere hata mesajı iletilerek durumlarını düzeltmeleri istenecek. Kısıtlanan mesleklerin listesine ise SGK’nın online sistemi üzerinden erişilebilecek.

Şoförlük mesleğinin kapsam dışında olduğu ve yanlış şekilde giriş yapılması durumunda hak kayıplarını engellemek amacıyla yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Örneğin, itfaiye şoförleri yıpranma payı kapsamında değerlendirilebilecekken, diğer şoförler bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

Yıpranma payı kapsamındaki işçiler için prim ödeme gün sayılarına ek günler eklendiği bilinmekte ve bu sayede çeşitli meslek gruplarına erken emeklilik şansı sunulmaktadır.

Related Posts

Apple’dan beklentilerin üzerinde gelir

Apple, 2025 mali yılının ikinci çeyreğinde 95,4 milyar dolarlık gelir ve 24,8 milyar dolar net kar açıkladı. iPhone satışlarının yüzde 2 artış göstermesi dikkat çekerken, şirketin maliyeti küresel tarifeler nedeniyle 900 milyon dolar artabilir.

Çiftçi mısırını hasat ederken 1 milyon tonluk ithalat yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 31 Temmuz 2025’e kadar kullanılmak üzere 1 milyon tonluk mısır ithal edilecek.

TPAO’dan Avrupa’da ilk yatırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Budapeşte’de Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.

ABD ekonomisi aylık bazda daraldı

ABD’de büyüme rakamları açıklandı. Buna ABD ekonomisi aylık bazda yüzde eksi 0,3 daralırken, yıllık bazda yüzde 37 büyüdü.

Küresel altın talebi ilk çeyrekte son 9 yılın zirvesine çıktı

Küresel altın talebi, ABD’nin tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsaların oynaklığı ve zayıf doların etkisiyle 2016’dan bu yana en yüksek ilk çeyrek seviyesine ulaştı.

Enerji ithalatı mart ayında arttı

Türkiye’nin mart ayındaki enerji ithalatı yüzde 6,4 artarak 5 milyar 864 milyon 68 bin dolar oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir