Şirket iflaslarında rekor artış: Türkiye de listede!

Dun & Bradstreet tarafından hazırlanan “2024 Küresel İflas Raporu”, dünya genelinde şirket iflaslarının son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Rapor, 47 ülkeden elde edilen verilerle oluşturuldu ve bu ülkelerin yüzde 65’inde iflasların arttığını gösterdi.

Raporda, iflas artışlarının nedenleri arasında devlet desteklerinin sona ermesi, yüksek faiz oranları, para politikaları, küresel talepteki zayıflık, tedarik zinciri sorunları ve jeopolitik riskler yer alıyor.

Türkiye’de de iflas vakalarında önemli bir artış yaşandı. Rapor, Ukrayna’nın en fazla artış gösterdiği ülke olduğunu belirtiyor. Türkiye ise iflas oranında yüzde 23’lük bir artışla dikkat çekiyor. Geçen yıl Türkiye’de toplamda 465 şirket iflas etti.

Ayrıca raporda öne çıkan diğer ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Romanya, Hollanda, İspanya, Lüksemburg, İsveç, Almanya ve İtalya bulunuyor. ABD’de ise iflaslar yüzde 6 arttı.

Dun & Bradstreet Baş Ekonomisti Dr. Arun Singh, özellikle perakende, inşaat, konaklama ve imalat gibi düşük kâr marjlı sektörlerin risk altında olduğunu vurgulayarak dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. Singh, iflasların 2025 yılı boyunca artmaya devam etmesini beklediklerini ancak yıl sonuna doğru rahatlama öngördüklerini ifade etti.

Raporun önsözünde Dun & Bradstreet COO’su Julian Prower, iflaslardaki artışın beklenmedik olmadığını belirterek şirketlerin riskleri yönetebilmek için nakit akışı planlamasına, tedarik zinciri çeşitliliğine ve kredi değerlendirmesine odaklanmaları gerektiğini belirtti.

Öte yandan, Yunanistan’ın iflaslarda yüzde 48 azalma yaşayan ülkeler arasında ön plana çıktığı görülüyor. Kolombiya, Hong Kong, Çin, Rusya, Arjantin, Kazakistan, Güney Kore, Finlandiya ve Danimarka da düşüş yaşanan diğer ülkeler arasında bulunuyor.

Related Posts

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

İlaç devi halka arza hazırlanıyor

Hong Kong borsasında işlem gören ilaç şirketi China Medical System CMS, Güneydoğu Asya’daki genişleme stratejisinin bir parçası olarak temmuz ayında Singapur Borsası SGX ana pazarında ikincil halka arz yapmayı planlıyor. Şirket, Çin’deki ilaç …

Çocuk işçi ölümleri arttı! Neden belli oldu: İşte MESEM gerçeği

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında 500 binin üzerinde çocuk ağır çalışma koşullarında çalıştırılıyor. MESEM programına kayıtlı çırak ve kalfaların yaşadıkları iş kazalarındaki artış ise dikkat çekiyor. Eğitim dense de aslında diğer işçilerinki …

Nestle vegan piyasasında sukutuhayale uğradı

İsviçreli gıda devi Nestle, Çekya’nın Krupka kentindeki tesisinde 80 çalışanı işten çıkaracağını duyurdu. Bu karar, şirketin Garden Gourmet markası altında bitkisel et alternatifleri ürettiği tesisteki iş gücünün yaklaşık yüzde 20’sini etkiliyor …