OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

OECD İstihdam Raporuna Göre İleride Nüfusun Daha Fazla Çalışması Bekleniyor

T24 Ekonomi

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan istihdam raporu, gelecekte yaşlanan nüfusun daha fazla çalışmak zorunda olacağına işaret ediyor.

OECD’nin İstihdam Görünümü 2025 Raporu’na göre, birçok OECD ülkesinde işgücüne katılım oranı rekor seviyelere ulaşmış durumda ve işsizlik oranları tarihsel olarak düşük seviyelerde seyrediyor.

İşsizlik Oranları 2026 Yılında Sabit Kalacak

OECD ülkelerindeki istihdam sayısı 2025 Mayıs itibarıyla 668 milyon kişiye yükseldi. İstihdamın 2025’te yüzde 1,1, 2026’da ise yüzde 0,7 oranında artması bekleniyor. Aynı şekilde, işsizlik oranının Mayıs 2025 itibarıyla yüzde 4,9 seviyesinde bulunduğu ancak 2026 boyunca sabit kalması öngörülüyor.

Dirençli İşgücü Piyasası ve Belirsizlik Ortamı

Rapora göre, OECD ülkelerindeki işgücü piyasalarının hala dirençli olduğu vurgulanırken, jeopolitik gelişmeler ve ticaret politikalarındaki belirsizliklerin ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediği belirtiliyor.

OECD’nin öngörülerine göre, 2060 yılına kadar çalışma çağındaki nüfusun yüzde 8 azalacağı, emeklilik ve sağlık harcamalarının artacağı bekleniyor. Ayrıca, 2060’a kadar OECD ülkelerinde çalışma çağındaki nüfusun 4’te 1’inde yüzde 30’dan fazla azalma olacağı tahmin ediliyor.

65 Yaş Üstü Nüfusun Oranı Artıyor

Rapora göre, 65 yaş üstü nüfusun çalışma çağındaki nüfusa oranının 1980’deki yüzde 19 ve 2023’teki yüzde 31 seviyelerinden farklı olarak 2060’ta yüzde 52’ye çıkması bekleniyor. OECD, gerekli politika adımlarının atılmaması durumunda kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinde yüzde 40’lık bir yavaşlama olabileceği uyarısında bulunuyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann’dan Değerlendirme

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, geçen yıl OECD ülkelerindeki istihdam oranlarının yüzde 72,1 seviyesine ulaştığını belirterek, “Bu oran en az 2005’ten bu yana görülen en yüksek seviye. Ancak, nüfus yaşlanması ciddi iş gücü açıkları ve mali baskılara neden olacak. Tahminlerimize göre, 2060’a kadar çalışma çağındaki nüfus yüzde 8 azalacak, emeklilik ve sağlık harcamaları ise GSYH’nin yüzde 3’ü oranında artacak.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor