Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

OMÜ Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin: Unutkanlık Hafife Alınmamalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, unutkanlığın hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Herkes ufak tefek şeyler unutuyor. Bu günlük yaşamımızı olumsuz etkilemiyor. Ama etkilemeye başladığı zaman veya yakın çevremiz de bizim unutkanlığımızdan haberdarsa onlar da bunu gözlüyorsa muhakkak ertelenmeden hekime gidilmeli” dedi.

Şahin, uzun yıllar demans, Alzheimer ve Parkinson hastalıkları üzerine çalışmalar yaptığını belirterek, belirli bir yaşın üzerinde unutkanlığın normalleşmesine izin verilmemesi gerektiğini ve bunun toplumda hala varlığını koruduğunu dile getirdi. Alzheimer hastalarının ilaç uyumsuzluğuna dikkat çeken Şahin, ilaçların ömür boyu kullanılması gerektiğini vurgulayarak, hastaların ilaç kullanımını düzenli bir şekilde sürdürmelerinin önemli olduğunu belirtti.

Alzheimer hastalığının tedavisi konusunda son yıllarda geliştirilen ilaçlar hakkında da bilgi veren Şahin, tedavi sürecinde devam eden çalışmaların önemine değindi. Aktif bir yaşamın hem beyin hem de kalp sağlığı için faydalı olduğunu belirten Şahin, spor yapma, sosyal etkinliklere katılma gibi aktivitelerin Alzheimer hastalığından korunmada etkili olduğunu söyledi.

Genetik faktörlerin Alzheimer hastalığı riskini artırdığını belirten Şahin, her unutkanlığın önemsendiği ve ciddiye alınması gerektiği üzerinde durarak, ailede Alzheimer hastası bulunması durumunda riskin arttığını ifade etti. Kronik uykusuzluk, kötü beslenme ve zararlı alışkanlıkların demansı doğrudan yapmasa da riski artırabileceğini belirtti.

Unutkanlık konusunda yaşanan sorunlar karşısında hekime başvurmanın ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, her unutkanlığın ciddiye alınması gerektiğini ve erken tedavi ile hastalığın etkilerinin hafifletilebileceğini sözlerine ekledi.

Aktif bir yaşam sürmek beyin ve kalp sağlığı açısından önemlidir

Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, Alzheimer hastalığından korunmak için önerilerde bulunarak, sağlıklı beslenme, spor yapma, sosyal etkinliklere katılma gibi aktivitelerin beyin sağlığına olan olumlu etkilerine dikkat çekti. Omega 3, ginkgo biloba gibi supplementlerin ise etkili olmadığını belirtti.

“Ailede Alzheimer hastası bulunması riski artırır”

Her unutkanlığın değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, ailede Alzheimer hastası bulunması durumunda kişinin riskinin arttığını, genetik faktörlerin rol oynadığını sözlerine ekledi.

Unutkanlığın günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladığı durumda hekime başvurulması gerektiğini belirten Şahin, hafife alınan unutkanlığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Related Posts

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Alzheimer riskini artıran yeni genetik varyant tespit edildi

Avustralya’da yapılan çarpıcı araştırma, yaşlı erkekleri daha fazla etkileyen genetik bir varyantın Alzheimer riskini ciddi oranda yükselttiğini ortaya koydu.

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Çocuğunuzun bu davranışı aslında gizli bir yardım çağrısı olabilir

Çocuklar dünyayı oyunla keşfeder, duygularını oyunla ifade eder. Ancak bazen masum gibi görünen bazı oyunlar, aslında bir sorunun habercisi olabilir. Uzmanlar, ebeveynlerin “sadece oynuyor” diyerek göz ardı ettiği bazı davranışların, çocuğun gelişimiyle ilgili önemli sinyaller taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.