Konkordato ve iflas kararları, yılın ilk 6 ayında ikiye katlandı



Ekonomideki Sorunlar Şirketleri Çıkmaza Soktu

Ekonomideki Sıkıntılar Nedeniyle Şirketler Konkordato ve İflas Kararları Aldı

Ekonomide yaşanan sıkıntılar, birçok şirketi olumsuz etkiledi. Finansman sorunları, nakit akışındaki dengesizlikler ve iç talepteki daralma gibi nedenlerle mali zorluklarla karşı karşıya kalan şirketler, konkordato başvurularında bulundu. Konkordato Takip’in verilerine göre, yılın ilk yarısında konkordato başvuruları ve iflas kararları, geçen yıla göre iki katına çıktı.

İlk altı ayda geçici mühlet kararı verilen firma sayısı, bir önceki yıla göre %108 artarak 1.259’a ulaştı. Kesin mühlet kararı alan firma sayısı ise %236 artışla 822 oldu. Reddedilen konkordato talebi sayısı ise %95 artarak 333’e yükseldi.

İflas kararlarında da dikkat çekici bir artış yaşandı. Bu dönemde iflas kararı alan şirket sayısı %101 yükselerek 553’e çıktı.

Bireysel Borçlarda Artış Yaşandı

Son bir habere göre; sadece haziran ayında 292 geçici mühlet ve 132 kesin mühlet kararı alındı. Ayrıca 91 konkordato başvurusu reddedilirken, 19 şirket iflas kararıyla karşı karşıya kaldı. Kriz sadece şirketleri değil, bireyleri de etkiliyor.

Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) verilerine göre, mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 1 Temmuz 2025 itibarıyla 23 milyon 854 bine ulaştı. Yılbaşından bu yana dosya sayısındaki artış 4 milyon 978 bin oldu. 1 Temmuz’da ise sadece bir günde 30 bine yakın yeni dosya oluşturuldu.

İSO 500 Listesinde de Konkordato Alan Şirketler Var

7,2 milyar TL ciro ile “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 304. sırada yer alan demir çelik üreticisi Sıddık Kardeşler Haddecilik, finansal zorluklar nedeniyle konkordato talep eden şirketler arasında yer aldı. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirket ve ortaklarına 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Şirketin borcu ise 3,6 milyar TL ve 400’den fazla çalışanı bulunuyor.

Bursa merkezli yatak üreticisi Astin Yatak da finansal kriz sebebiyle konkordato ilan etti. Ayrıca Türkiye genelinde şubeleri bulunan ünlü döner zinciri Ekrem Coşkun ile 38 yıllık Aspells Deri de geçici mühlet kararı alan şirketler arasında yer almaktadır.



Related Posts

Erzurum’da Gıda Denetimleri Sürüyor

11-18 Temmuz’da 321 denetim yapıldı, 14 başvuru Alo 174 Gıda hattında değerlendirildi.

Gram ve çeyrek altından beklenmeyen hareket: İşte 19 Temmuz altın fiyatları

Altın fiyatları haftayı yukarı yönlü tamamladı. Hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyen piyasada gram altın rekor seviyeye merdiven dayarken, çeyrek ve Cumhuriyet altınında da yükseliş görüldü. İşte 19 Temmuz 2025 güncel altın fiyatları…

İş Bankası, En İyi Dijital Banka Ödülünü Aldı

Türkiye İş Bankası, Euromoney’nin ödüllerinde ‘Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Dijital Bankası’ seçildi.

Siyanür havuzu tepkisi: Topraklarımıza göz dikiyorlar!

Bölgede yaklaşık 45 yıldır faaliyet gösteren kurşun-çinko-bakır madeni tesisinin atık depolama kapasitesinin artırılması ve ikinci bir siyanür havuzu yapılması planlanıyor. Yeni havuzların, 11 köyün piknik alanı olarak kullandığı meralara inşa …

THY’den duyuru: Kabin memuru alımı yapılacak! İşte aranan şartlar

THY, kabin memuru olmak isteyenlere yeni fırsatlar sunuyor. Havayolu şirketinin farklı deneyim ve yetkinlik düzeylerindeki adaylara yönelik hazırladığı dört ayrı Take-Off Cabin ilanı, çalışmak isteyen binlerce aday için önemli bir fırsat sunuyor …

Koç Holding milyarlık yatırımını nereye yapacağına karar verdi

Son yıllarda sağlık sektöründeki yatırımları ile dikkat çeken Koç Grubu, milyonlarca euroluk yeni yatırımını kripto para sektörüne yöneltme kararı aldı. Koç Holding iştiraki Yapı ve Kredi Bankası, KAP’a yaptığı açıklamada şirketin kripto para borsası kurmayı planladığını açıklayarak, sermaye artırımına gidileceğini belirtti.