akpinar eğitim sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

İsveçli batarya üreticisi iflas etti

Avrupa'nın Çin'e rakip olarak kurduğu batarya üreticisi Northvolt, 8 milyar doları aşan borçları nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Şirket, uzun süredir süren mali zorluklarla mücadele ederken, Batılı otomobil üreticilerinin Çinli rakiplerine olan bağımlılığını azaltmayı hedefliyordu.

Avrupa’nın Batarya Üreticisi Northvolt İflas Etti

Avrupa’nın Çin’e rakip olarak konumlandırdığı batarya üreticisi Northvolt, resmi olarak iflas etti. Şirketin 8 milyar doların üzerinde borcu olduğu tahmin ediliyor.

Uzun bir süredir mali zorluklarla boğuşan İsveçli Northvolt, geçtiğimiz kasım ayında şirketi kurtarmak için fon arayışına girmişti. Ancak nihayetinde iflas başvurusunda bulundu. 5 binden fazla çalışanı bulunan şirket, “Şirket, mevcut durumda faaliyetlerini sürdürebilmek için gerekli finansal koşulları sağlayamadı” dedi.

Borcun Miktarı

Şirketin Ocak ayı sonunda 8 milyar dolarlık borcu olduğu açıklanmıştı. Avrupa, Northvolt’un Batılı otomobil üreticilerinin Çinli rakipleri olan CATL ve BYD’ye olan bağımlılığını azaltmasını umuyordu.

Yüksek Miktarlı Kaynak Sağlandı

2016 yılında kurulan Northvolt, öz sermaye, borç ve kamu finansmanı ile 10 milyar doların üzerinde kaynak sağladı.

Şirketin Büyük Hissedarları

Şirketin en büyük hissedarları arasında Volkswagen (%21 hisse) ve Goldman Sachs (%19 hisse) bulunmaktaydı.