Hekimler kamudan kaçıyor: 10 ayda 2 bin 37 hekim istifa etti

“Hekimlerin Yurt Dışına Göçü Devam Ediyor: Gerçekler ve İddialar”

“Giderlerse gitsinler” denilen hekimlerin, yurt dışına göçü sürüyor. Yurt dışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB), “iyi hal belgesi” alan hekim sayısı her geçen yıl artıyor. TTB’nin son paylaştığı verilere göre 2020’de 931, 2021’de bin 405, 2022’de 2 bin 685, 2023’te 3 bin 25, 2024’te ise 2 bin 692 hekim yurt dışına çıkmak için “iyi hal belgesi”ne başvurdu. TTB’nin söz konusu paylaşımının ardından Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Çözüm Merkezi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla TTB’yi yalanladı. Söz konusu paylaşımda “2024 yılı ilk 10 ayında 1.067 hekim iyi hâl belgesi almış; bunlardan yalnızca 206’sı yurt dışına çıkmıştır. Geçmiş dönemlerde yurt dışına çıkan 262 hekimimiz ise ülkemize dönerek sağlık sistemimize yeniden dahil olmuştur. Spekülasyonların aksine; her iyi hal belgesi alan yurt dışına gitmemekte, gidenlerden de çok sayıda hekim geri dönmektedir” denildi. Ancak sağlık emekçileri yurt dışına giden hekimlerin yanı sıra kamudan ayrılan hekim sayısının da ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

  • ‘SÖZDE REFORM!’

Cumhuriyet’e konuşan sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, 2024 yılında 1 Ocak ile 16 Ekim arasında kamudan istifa eden uzman hekim sayısının bin 150, hekim sayısının da 2 bin 37 olduğunu belirtti. Yalçınkaya, “Uyguladıkları tüm reform programlarına, ‘istifalar, yurt dışına göç azaldı’ ifadelerine rağmen 2024’te ayda ortalama 200 hekim kamudan istifa etmiş. Bakanlık, yaklaşık 4 yıldır artan sağlık hizmetleri talebi karşısında yetersiz kalan hekim sayısına yönelik sözde reform ve adımlar atıyor” dedi.

  • ‘YERLEŞEN SAYISI, İSTİFA EDEN SAYISI İLE DENK’

Kamudan çıkışın, geri dönüşü olmayacak şekilde devam ettiğini vurgulayan Yalçınkaya, “Sağlık Bakanlığı’nın sağlığa erişim sorununda belirlediği strateji mesai dışı çalışma olsa da uygulama palyatif olup, sorunun temelinde olan yoksullaşma ve hekim açığı çözülmedikçe sorun; daha da büyüyecek” ifadelerini kullandı. Yalçınkaya, “2023-2024 iki yıllık dönemde toplan 6 dönem ilk defa yeniden atama kurası ile 14 bin 144 kadro ilanı yayınladı bu kadroların yalnızca 3 bin 657’si tercih edildi. 2023-2024 yılı iki yıllık dönemde istifa eden uzman hekim sayısı ise 3 bin 360. Yerleşen sayısı, istifa eden sayısı ile denk. Emeklileri de bu sayıya eklediğimizde sorun daha da ciddi boyutlara erişiyor. Palyatif çözümler değil, kök nedenleri ortadan kaldıracak adımlar atılmalı” dedi. Ayrıca Yalçınkaya, AKP’nin iktidarda olduğu 2013-2024 yılları arasında toplam 18 bin 690 uzman hekimin kamudan ayrıldığının altını çizdi.

Related Posts

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Alzheimer riskini artıran yeni genetik varyant tespit edildi

Avustralya’da yapılan çarpıcı araştırma, yaşlı erkekleri daha fazla etkileyen genetik bir varyantın Alzheimer riskini ciddi oranda yükselttiğini ortaya koydu.

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?