Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Uzmanlardan Önemli Uyarı: Sıvı Tüketimine Dikkat!

Haziran ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte terleme ve sıvı kaybı da artmaktadır. Temmuz ve ağustos aylarının gelmesi öncesinde uzmanlar kritik uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, sıvı tüketiminin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, vücuttaki toksinlerin atılması, metabolizma dengesinin korunması ve birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesi için günde minimum 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

‘Sıvı Kaybı Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir’

Vücudun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için suyun temel bir gereklilik olduğunu belirten Doç. Dr. Kıdır, “Hücrelerin, dokuların ve organların işlevlerini yerine getirebilmesi için yeterli su alımının sağlanması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında artan terleme nedeniyle oluşan sıvı kaybının telafi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

‘Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat Edin’

Sıvı ihtiyacının karşılanmasında süt, ayran, kefir, cacık ve meyve suları gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Sulu meyveler sıvı alımına katkı sağlasa da suyun yerine geçemez. Aşırı meyve tüketimi kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Ayrıca çay, kahve, şekerli ve gazlı içecekler suyun yerini tutmaz. Hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisi, sıvı kaybını artırabilir” şeklinde konuştu.

Vücut susuz kaldığında halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon kaybı gibi belirtiler görülebileceğini belirten uzmanlar, “Güneş altında uzun süre kalmak ve yeterince su tüketmemek vücut ısısının yükselmesine ve güneş çarpmasına neden olabilir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, tansiyon düşüklüğü, terleme azalması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hasta derhal serin bir yere alınmalı, kıyafetleri çıkarılmalı ve vücut su ile ıslatılmalıdır. Bilinci açık olan hastalara sıvı verilmelidir. Fakat bilinci kapalı olan hastalara su verilmemeli ve acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Alzheimer riskini artıran yeni genetik varyant tespit edildi

Avustralya’da yapılan çarpıcı araştırma, yaşlı erkekleri daha fazla etkileyen genetik bir varyantın Alzheimer riskini ciddi oranda yükselttiğini ortaya koydu.

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?

Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.