Çin ekonomisine tarife belirsizliği etkisi

Çin Ekonomisi Nisan-Mayıs Döneminde Yükselişte

Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), Çin ekonomisinin Nisan-Mayıs 2025 dönemindeki durumunu açıkladı. Verilere göre, perakende satışlar yıllık bazda yüzde 6,4 artış gösterdi, sanayi üretimi ise yüzde 5,8 oranında büyüdü. Sabit sermaye yatırımları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 arttı. Üretim ve yatırımlarda hafif bir ivme kaybı yaşanırken, tüketimde belirgin bir artış görüldü. Ekonomideki tarife belirsizliği halen hissedilmeye devam ediyor.

Üretim İvmesi Düşerken, Tüketim Artıyor

Çin’deki sanayi işletmelerinin yıllık cirosu 20 milyon yuanı aşanların üretim çıktılarının hesaplandığı verilere göre, mayıs ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 arttı. Nisan ayındaki artış olan yüzde 6,1’in biraz altında kalan bu büyüme, üretim ivmesinde bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Sanayi üretimi ocak ve şubat aylarında yüzde 5,9, mart ayında yüzde 7,7 artarken, nisan ayında yüzde 6,1 büyüme göstermişti.

Perakende satışlar ise tüketimin bir göstergesi olarak kabul ediliyor ve nisandaki yüzde 5,1’lik artışı takiben mayıs ayında yüzde 6,4’lük önemli bir artış kaydetti.

Ocak ve şubat aylarında yüzde 4, mart ayında yüzde 5,9 ve nisan ayında yüzde 5,1 artış gösteren perakende satışlar, tüketimdeki artışı yansıtıyor.

Çin hükümeti, dış talebi artırmak için iç talebi canlandırmaya odaklanıyor. Tüketimdeki artışta merkezi ve yerel hükümetlerin tüketici ürünleri için teşvik programlarının önemli bir etkisi oldu.

Çin Ticaret Bakanlığına göre, otomobil, beyaz eşya ve elektronik ürünlerde eski ürünlerini yeniyle değiştiren tüketicilere yapılan teşvik ödemeleri, mayıs sonuna kadar 1,1 trilyon yuanlık satışı tetikledi.

Yatırımlar Gerilerken

Sabit sermaye yatırımları, altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içerirken, ilk 5 ayda yüzde 3,4 arttı. Ancak, bu artış ilk 4 aydaki yüzde 4’lük büyümenin gerisinde kaldı.

Ocak-mayıs döneminde altyapı yatırımları yüzde 5,6, imalat yatırımları ise yüzde 8,5 artış gösterdi.

Gayrimenkul sektöründe yaşanan düşüş trendi ise devam ediyor. Gayrimenkul yatırımları ilk 5 ayda yüzde 10,7 oranında azalırken, bu düşüş ilk 4 aydaki yüzde 10,3’lük gerilemeden daha hızlı oldu.

Gayrimenkul yatırımları hariç tutulduğunda ise sabit sermaye yatırımları ilk 5 ayda yüzde 7,7 arttı.

Ülkedeki genel işsizlik oranı, nisanda yüzde 5,1 iken mayıs sonuna kadar yüzde 5’e geriledi.

ABD – Çin Arasındaki Ticaret Gerilimi

Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ticaret gerilimi tırmanırken, iki ülke arasında gümrük vergileri konusunda yaşanan anlaşmazlıklar devam ediyor. Ancak, ABD ve Çin yetkilileri arasındaki müzakereler sonucunda önemli adımlar atılarak gümrük vergileri geçici olarak düşürüldü. İki ülke lideri, ticari anlaşmazlıkların çözümü için görüşmeleri sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Related Posts

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

İlaç devi halka arza hazırlanıyor

Hong Kong borsasında işlem gören ilaç şirketi China Medical System CMS, Güneydoğu Asya’daki genişleme stratejisinin bir parçası olarak temmuz ayında Singapur Borsası SGX ana pazarında ikincil halka arz yapmayı planlıyor. Şirket, Çin’deki ilaç …

Çocuk işçi ölümleri arttı! Neden belli oldu: İşte MESEM gerçeği

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında 500 binin üzerinde çocuk ağır çalışma koşullarında çalıştırılıyor. MESEM programına kayıtlı çırak ve kalfaların yaşadıkları iş kazalarındaki artış ise dikkat çekiyor. Eğitim dense de aslında diğer işçilerinki …

Nestle vegan piyasasında sukutuhayale uğradı

İsviçreli gıda devi Nestle, Çekya’nın Krupka kentindeki tesisinde 80 çalışanı işten çıkaracağını duyurdu. Bu karar, şirketin Garden Gourmet markası altında bitkisel et alternatifleri ürettiği tesisteki iş gücünün yaklaşık yüzde 20’sini etkiliyor …