BM önüne geçmeye çalışıyor: İsrail, Filistin’e can veren kuruluşu kapattırıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri İsrail’e UNRWA Kararını Geri Çekme Çağrısı Yaptı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail hükümetine, Filistinlilere yardım eden BM ajansı UNRWA’nın faaliyetlerini fiilen yasaklayan ve bu hafta yürürlüğe giren yasayı geri çekme çağrısında bulundu.

Guterres, İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon’a gönderdiği mektupta, “Bu karardan üzüntü duyuyorum ve İsrail hükümetinden bu yasayı geri çekmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Genel sekreter, UNRWA’nın vazgeçilmez olduğunu ve faaliyetlerini üstlenebilecek başka bir kuruluşun bulunmadığını belirtti. Guterres, İsrail ile BM arasında bu konuda görüşmeler yapılması gerektiğini vurguladı. Yeni yasanın Perşembe günü yürürlüğe girmesi bekleniyor.

FİLİSTİN’İN BİR ATARDAMARI KESİLECEK

İsrail parlamentosu 28 Ekim’de UNRWA’yı yasaklayan yasayı kabul etti. İsrail, UNRWA personelinin 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail içindeki saldırısına katıldığını öne sürdü.

Birleşmiş Milletler bu iddiaları soruşturdu ve dokuz UNRWA personelini işten çıkardı. İsrail’in BM Büyükelçisi Danon, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yasa, UNRWA’nın İsrail’in egemen topraklarında faaliyet göstermesini yasaklıyor ve İsrailli yetkililerin UNRWA ile herhangi bir temasta bulunmasını engelliyor. UNRWA’nın İsrail topraklarında herhangi bir temsilcilik, hizmet veya faaliyette bulunmasına izin verilmeyecek. İsrail, UNRWA veya onun adına hareket eden herhangi biriyle tüm iş birliğini, iletişimi ve teması sonlandıracaktır” dedi.

Danon, UNRWA’nın tüm faaliyetlerini durdurması ve Doğu Kudüs’teki merkezini tahliye etmesi gerektiğini söyledi. Genel sekreter Guterres, İsrail’in UNRWA’ya verdiği sürenin yetersiz ve uluslararası yükümlülükleriyle uyumsuz olduğunu ifade etti.

Guterres’in mektubunda, “UNRWA’nın tüm operasyonlarını durdurmasını ve bir haftadan kısa süre içinde tüm tesisleri boşaltmasını istemek makul değildir” denildi ve İsrail hükümetinin kararını gözden geçirmesi gerektiği ifade edildi.

Related Posts

İzmir’de ilginç olay! Zabıta, dükkanı esnaf içerdeyken mühürledi

İzmir Karşıyaka’da ikinci el eşya satan 64 yaşındaki adam, ‘kaldırım işgali’ gerekçesiyle mühürlenen dükkanının içinde mahsur kaldı. Saatlerce içeride kaldığını söyleyen esnaf, yaklaşık altı saat sonra çıkartıldığını iddia etti.

Dervişoğlu, gençlere seslendi: Büyük Ortadoğu Projesi filminin en hayati virajındayız; Türk vatanını böldürmeyeceğiz, İhanete teslim olmayacağız!

Dervişoğlu, gençlere seslendi: Büyük Ortadoğu Projesi filminin en hayati virajındayız; Türk vatanını böldürmeyeceğiz, İhanete teslim olmayacağız!

24 saatte en az 90 şehit

Bir yandan ateşkes müzakereleri yürüten İsrail, diğer yandan katliama devam ediyor. Sadece Beyt Hanun’a 35’ten fazla hava saldırısı düzenleyen işgalciler, Gazze genelinde en az 90 kişiyi katletti. Onlarca kişi de kayıp.

Murat Yetkin: Erdoğan’ın AKP, MHP, DEM üçlüsü sözleri resmi metinlerden niye çıktı?

Murat Yetkin: Erdoğan’ın AKP, MHP, DEM üçlüsü sözleri resmi metinlerden niye çıktı?

Bahçeli’den ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı: Pozitif ve yüreklere su serpen gelişmeler bir milattır

MHP lideri Devlet Bahçeli, Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda terör örgütü PKK’nın silah bırakmasıyla ilgili, “Silahların teslimi ile kötü anılar geride kalacak. Pozitif ve yüreklere su serpen gelişmeler bir milattır. Silahların teslim işleminin tamamlanmasıyla yeni yüzyılın mimarı Türk milleti olacaktır” dedi.

Trump, 7 ülkeye yönelik tarife mektubu paylaştı: Tarifeler 1 Ağustos’tan itibaren uygulanacak

ABD Başkanı Donald Trump, Filipinler, Brunei, Moldova, Cezayir, Irak, Libya ve Sri Lanka’ya yönelik 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak yeni gümrük tarifelerini duyurdu. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Trump, tarife oranlarının ülke ilişkilerine göre artırılıp azaltılabileceğini ve misilleme durumunda artış olacağını belirtti.