Basit bir burun tıkanıklığı düşündüğünüz gibi masum değil

KBB Uzmanı Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, Septum Deviasyonu Hakkında Bilgi Verdi!

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, halk arasında sıkça görülen septum deviasyonu yani burun eğriliği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kum, yaptığı açıklamada, “Eğer burnunuzdan rahat nefes alamıyor, horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; bunun nedeni, burun içindeki ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu durum bazen doğuştan, bazen de sonradan geçirilen travmalar sonucu ortaya çıkabilir.” şeklinde konuştu.

Septum deviasyonu, burnu ikiye bölen kıkırdak ve kemik yapının sağa ya da sola eğrilmesi sonucunda meydana gelir. Bu durum bazı bireylerde hafif seyrederken, bazılarında ciddi nefes almada zorluklara neden olabilir. Ayrıca, bu yapısal sorun sadece nefes darlığına yol açmakla kalmayıp, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğaz kuruluğu, sık sinüzit atakları ve uyku bozuklukları gibi pek çok sağlık sorununa da neden olabilir.

‘Tanısı Kolay, Çözümü Mümkün’

Eğer septum deviasyonu yeni başladıysa, ilaç tedavileriyle rahatlama sağlanabilir ancak ileri düzeyde ise genellikle cerrahi müdahale gerekebilir. Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yapılacak basit bir muayene ile teşhis edilebilen bu durum, septoplasti adı verilen bir ameliyatla düzeltilebilir ve kişi burundan daha rahat nefes almaya başlayabilir. Bu ameliyat genellikle kolay ve hastaların günlük yaşamlarına hızlı bir şekilde dönmesini sağlar. Tam ve sağlıklı bir nefes, yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle burun tıkanıklığını önemsemeli ve sorunun çözümü için bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Related Posts

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Alzheimer riskini artıran yeni genetik varyant tespit edildi

Avustralya’da yapılan çarpıcı araştırma, yaşlı erkekleri daha fazla etkileyen genetik bir varyantın Alzheimer riskini ciddi oranda yükselttiğini ortaya koydu.

Kara Veba geri mi döndü? İlk kez insandan insana bulaştı: ‘Zatürreyle geçiyor’

Yüzyıllar boyunca tarihin en ölümcül hastalıklarından biri olarak anılan veba, 2023 yılında yeniden ortaya çıktı. İç Moğolistan’da kaydedilen son vakalarda, tarihte ilk kez insandan insana bulaşma ihtimali gündeme geldi. Bir ailenin üç ferdinde art arda görülen enfeksiyon, vebanın sessizce yön değiştirdiğini mi gösteriyor?