ABD ve Çin Arasındaki Ticaret Savaşı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Von der Leyen, tarifelerin yol açtığı sorunlara müzakere yoluyla çözüm bulunması isteyerek, gerilimin daha da tırmanmasının önlenmesi gerektiğini aktardı.
Leyen, Çin Başbakanı Li Çiang ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın duyurduğu yeni gümrük tarifelerinin yol açtığı sorunlara müzakere yoluyla çözüm bulunması çağrısında bulundu.
Telefon Konuşmasının Detayları Açıklandı
AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya, von der Leyen ve Başbakan Li yaptığı telefon görüşmesinde ikili ve küresel gelişmeleri ele aldı.
AB VE ÇİN DÜNYANIN EN ÖNEMLİ İKİ PAZARI
Görüşmede küresel ekonomi için istikrar ve öngörülebilirliğin “hayati önem” taşıdığını belirten von der Leyen, ABD’nin yeni gümrük tarifelerinin neden olduğu “geniş çaplı kesintilere cevaben, dünyanın en büyük iki pazarı olarak Avrupa ve Çin’in, serbest, adil ve eşit bir oyun alanına dayanan, reformdan geçmiş güçlü bir ticaret sistemini destekleme sorumluluğu olduğunu” ifade etti.
Ukrayna’da Barış
Ukrayna’da “adil ve kalıcı barışın” sağlanması adına AB’nin desteğini teyit eden von der Leyen, Çin’i barış sürecine “anlamlı şekilde” katkıda bulunmak üzere çabalarını yoğunlaştırmaya davet etti.
ABD’nin Uyguladığı “Karşılıklı Tarifeler” ve Çin’in Tepkisi
Trump, 2 Nisan’da ABD’ye ithal edilen tüm ürünlere ek gümrük vergileri getiren kararnameyi imzalamıştı. Beyaz Saray, söz konusu tarifelerin 9 Nisan’da uygulamaya geçeceğini açıklamıştı.
Washington yönetimi, Çin’e yüzde 10 baz tarifeye ilave olarak yüzde 24 “karşılıklı tarife” olmak üzere toplamda yüzde 34 ek gümrük tarifesi getirilmesine karar vermişti.
Yeni tarife artışlarıyla ABD’nin Çin’den ithal ürünlere uyguladığı asgari gümrük tarifesi yüzde 54’e kadar çıkmıştı.
Çin, ABD’nin tarife artışlarına tepki gösteren ilk ülke olmuş, yüzde 34’lük tarife artışına karşı aynı oranda ek tarife uygulayacağını duyurmuştu.
DTÖ’ye Ceza
Pekin yönetimi, ayrıca Dünya Ticaret Örgütünde ABD aleyhine dava açmış, bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirmiş ve ABD şirketlerine yönelik yaptırımlar açıklamıştı.
Karşılıklı Restleşme
Trump da buna karşılık Çin’in, karşılıklı tarifelere misilleme olarak getirdiği yüzde 34 ek tarife artışını 8 Nisan’a kadar geri çekmediği takdirde yüzde 50 ek tarife daha getireceğini ve Çin ile planlanan görüşmeleri iptal edeceğini açıklamıştı.
Çin, Trump’ın yüzde 50 ek gümrük tarifesi getirme tehdidine karşı geri adım atmayacağını, haklarını ve çıkarlarını korumak için kararlı tedbirler alacağını bildirmişti.
More Stories
Kriz kapıda mı? Yumurta fiyatları uçtu, üretim dipte!
İthalat rakamları tavan yaptı: Hafif ticari araçta tarihi artış
Küresel piyasalar haftaya pozitif seyirle başladı