SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Kripto Varlık Platformları İçin Rezerv Kanıtı Denetimi İlkeleri Belirlendi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları kamuoyuna duyurdu. SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyet izni başvuruları öncesinde yapmaları gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak kuralları belirledi.

Yapılan açıklamaya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılar ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında en geç her 3 aylık dönemin ilk ayı içinde rezerv kanıtı denetiminin gerçekleştirilmesi için sözleşme imzalanacak. Sözleşme, yıl boyunca yapılan denetim dönemlerini kapsayacak şekilde topluca da imzalanabilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcı en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini aynı firmaya yaptırabilecek. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı hizmet sağlayıcı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilecek.

İmzalanan sözleşme kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcılar, denetime tabi olan tüm kayıt, bilgi ve belgeler ile denetimin yapılacağı sistemleri hazır hale getirmekle yükümlü olacak.

DENETİMDE KRİPTO VARLIĞIN YÜZDE 100’Ü TEYİT EDİLECEK

Sözleşme imzalandıktan sonra belirli bir süre içinde kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından belirli bilgilerin bilgi sistemleri denetçisine sunulması ve denetim raporunda yer alması gerekecek.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların cari değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmaları” ile “kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri” yer alacak.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiyeler”, “platforma ait kripto varlıkların cari değeri ve nakit bakiyeleri”, “platformun çalıştığı saklama kuruluşlarının listesi” ve “nakit bakiyelerin banka ve hesap bilgileri” gibi bilgileri denetçiye sunacak ve denetim raporunda bu bilgilere yer verecek.

Kripto varlık platformunun likit rezervinde tutulan varlıkların tamamı denetim kapsamına alınacak ve denetim sonuçları raporda ayrı bir başlık altında sunulacak.

DENETİM TARİHLERİ DENETİME BİR GÜN PAYLAŞILACAK

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim dönemi içinde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve seçilen tarihlerde kripto varlık hizmet sağlayıcının kayıtlarında yer alan müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere alabilecek.

Seçilen tarihler, denetim tarihinden bir gün öncesine kadar platform ile paylaşılmayacak.

Denetçi, kripto varlık hizmet sağlayıcının ilettiği cüzdan adreslerini teyit edecek ve teyit metodunu raporda belirtecek.

Denetim sonuçları, platformun kayıtlarındaki verilerle karşılaştırılarak raporlanacak. Cüzdan bakiyeleri sorgulanacak ve cüzdan doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlara raporda yer verilecek.

Denetim raporu sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandığında kesinleşecek ve denetim dönemini takip eden ilk 10 iş günü içinde platformun yönetim kurulu başkanına teslim edilecek.

Denetim dönemini takip eden 15 iş günü içinde yönetim kurulu kararıyla birlikte SPK’ye raporun kabulü gönderilecek. Raporda, platformun yönetim kuruluna hitaben denetimin amacı, kapsamı, yapılan teknikler ve kullanılan araçlar gibi bilgiler yer alacak.

Duyuruda, denetim raporunda asgari bulunması gereken bilgiler, görüşler ve tablolar da detaylıca açıklandı.

Related Posts

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek” dedi.

Kiracılar dikkat: O işlem e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Emlak danışmanları, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine kavuştu. Bu yenilikle birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki işlemlerin daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor. Sistem, dolandırıcılıkla mücadeleye de önemli katkı sağlayacak.

Bellona’nın fiyatı 570 kez artırıldı: Satışta rekor kırıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2016 yılında devraldığı Boydak Holding bünyesindeki Bellona’yı sattı. TMSF, geçtiğimiz ay yayınladığı duyuru ile Bellona Mobilya’nın tamamının 7 milyar TL muhammen bedelle satışa çıkarılacağını duyurmuştu. TMSF …

Mevduat oranlarında yeni zirve: 1 milyon TL’nin getirisi 40 bin TL’ye yaklaştı

Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı desteklemek için aldığı yeni tedbirler sonrasında, mevduat faizlerinde bu hafta dikkat çeken bir artış yaşandı. Yüzde 53 ile yeni bir zirveye ulaşan mevduat oranları, 1 milyon TL’nin 32 gün içindeki getirisini 39 bin 496 TL’ye çıkardı. Bu gelişme yatırımcılar için büyük bir fırsat yarattı. İşte en yüksek faiz oranlarının hangi bankalarda sunulduğu ve 250 bin TL, 500 bin TL ve 1 milyon TL’lik yatırımların getiri oranlarının güncel durumu…

Brent petrolde yükseliş rüzgârı: Küresel ticaret fiyatları zıplatıyor! (9 Mayıs 2025)

Dün 63,02 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 63,01 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,01 artarak 63,02 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü …