Yurttaşın muayene için ödeyeceği katılım payı tutarlarında büyük artış oldu: Zamlar sağlığı engelliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmetleri Ücretleri Yükseltildi

Resmi Gazete’de yayımlanan son düzenlemeyle, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’e göre sağlık hizmetleri ücretlerinde önemli artışlar yapıldı. İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 6 lira olan katılım payı ücreti 20 liraya, ikinci ve üçüncü basamak özel sağlık hizmeti sunucularında ise 15 lira olan ücret 50 liraya çıkarıldı. Aynı şekilde eğitim ve araştırma hastaneleri ile şehir hastanelerinde 7 lira olan katılım payı ücreti de 45 liraya yükseltildi.

Üniversite hastanelerinde ise 8 lira olan ücret artık 45 lira olarak uygulanacak. Ayrıca muayene ücretleri, aile hekiminin hastayı hastaneye sevki halinde yüzde 50 oranında azaltılarak alınacak.

‘Sağlık Sektöründe Büyük Tepkiler’

Sağlık sektöründe faaliyet gösteren kurumlar, bu büyük artışlara tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, “Turpun büyüğü heybede. Heybe açılıyor. Zamlar geliyor” derken İstanbul Tabip Odası ise şu açıklamayı yaptı: “Bu zamlar, halkın sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştıracak büyük bir engeldir.” Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan da konuyla ilgili şu görüşleri paylaştı: “Eczacılar olarak vatandaşlarla karşı karşıya bırakıldık. Artan ücretler nedeniyle eczacılar olarak nasıl bir durumla karşı karşıya kalacağımızı bilmiyoruz. Oysa asıl görevimiz, eczanelerde ilaç ve danışmanlık hizmeti sunmaktır. SGK’li vatandaşların muayene ücretlerini tahsil etmek, biz eczacıların asli görevi değildir. Bu, bizi olumsuz etkileyen bir durumdur. Özel hastaneler ve devlet hastanelerinde muayene veznesi bulunmasına rağmen, 30 bin eczane muayene tahsil veznesi olarak kullanılmaktadır.”

Related Posts

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

İlaç devi halka arza hazırlanıyor

Hong Kong borsasında işlem gören ilaç şirketi China Medical System CMS, Güneydoğu Asya’daki genişleme stratejisinin bir parçası olarak temmuz ayında Singapur Borsası SGX ana pazarında ikincil halka arz yapmayı planlıyor. Şirket, Çin’deki ilaç …

Çocuk işçi ölümleri arttı! Neden belli oldu: İşte MESEM gerçeği

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında 500 binin üzerinde çocuk ağır çalışma koşullarında çalıştırılıyor. MESEM programına kayıtlı çırak ve kalfaların yaşadıkları iş kazalarındaki artış ise dikkat çekiyor. Eğitim dense de aslında diğer işçilerinki …

Nestle vegan piyasasında sukutuhayale uğradı

İsviçreli gıda devi Nestle, Çekya’nın Krupka kentindeki tesisinde 80 çalışanı işten çıkaracağını duyurdu. Bu karar, şirketin Garden Gourmet markası altında bitkisel et alternatifleri ürettiği tesisteki iş gücünün yaklaşık yüzde 20’sini etkiliyor …